Θα μας πουλάνε ακριβά ακόμα και τον αέρα pelop.gr

 

Τα χρόνια και οι ώρες περνάνε γρήγορα. Οι χώρες όμως μπορεί να χρεοκοπήσουν ακόμη γρηγορότερα. Το δοκιμασμένο οικονομικό-καπιταλιστικό μοντέλο έχει για κάθε λύση ένα πρόβλημα. Ασκεί πολιτική, εκμεταλλευόμενο τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες της κάθε χώρας ξεχωριστά.
Είτε αυτές βρίσκονται στη Νότια Αμερική, είτε στη Λατινική, είτε στην Αφρική, είτε ακόμη και στην Ευρώπη, έχουν όλες το ίδιο δοκιμαστεί και μανιπουλαριστεί από την παγκόσμια «μασονία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το περίεργο είναι ότι οι «χρεοκοπημένες χώρες», όταν και αν «κόψουν χρήμα’», αυτό θα είναι μοναχά πληθωριστικό, ενώ η χώρα του θείου Σαμ κόβει κάθε κάποια χρόνια αρκετά δισεκατομμύρια πράσινα δολάρια, φορτώνοντας έτσι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με «μη πληθωριστικό χρήμα», το οποίο στη συνέχεια πουλά πανάκριβα.
Εχει πολλάκις τονιστεί και αποδειχθεί ότι όποια από τις «χρεοκοπημένες χώρες» έμπλεξε με το παραπάνω οικονομικό μοντέλο δανεισμού, δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει. Παρόλα αυτά, ωσάν γύπες, πάνω από κουφάρια χωρών οι καλοντυμένοι υπάλληλοι του οικονομικού αυτού φασισμού, απομυζούν και υποθηκεύουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
Και ονομάζεται οικονομικός φασισμός, γιατί απλούστατα διαχωρίζει τις χώρες και τους κατοίκους τους με το ταξικό κριτήριο του χρήματος, χωρίζοντάς τους με απόλυτο τρόπο σε πλούσιο και φτωχούς. Ναι, αυτή η νέα οικονομική τάξη πραγμάτων θυσιάζει εκατομμύρια φτωχούς, ώστε να δημιουργηθεί ένας πλούσιος. Ενας τέτοιος πλούσιος πάνω στον οποίο φορτώνεται όχι μόνο χρήμα, αλλά κυρίως οι τίτλοι ακίνητης περιουσίας ολόκληρων χωρών.
Σιγά-σιγά, οι λίγοι αυτοί πλούσιοι «αγόρασαν» τα δικαιώματα του νερού, των ποταμιών, των πηγαδιών, του αέρα, του ήλιου με πρόφαση βέβαια τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Και πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι πιστεύουμε θα μας πουλάνε πολύ ακριβά τον αέρα που θα αναπνέουμε και τους μεταλλαγμένους σπόρους που θα φυτεύουμε για να τραφούμε.
Τα χρόνια και οι ώρες περνάνε γρήγορα. Οι χώρες όμως δεν είναι δυνατόν να χρεοκοπούν το ίδιο γρήγορα. Εχουν «χρεοκοπήσει» χώρες με απίστευτο φυσικό πλούτο και μεταλλεύματα, χώρες φτωχές στα όρια της απλής επιβίωσης, όπως η Νιγηρία και η Βενεζουέλα με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, χώρες της Αφρικής με ουράνιο, χρυσό και διαμάντια. Η Ελλάδα είναι επίσης μια από τις χώρες αυτές.
Ο οικονομικός αυτός φασισμός είναι η βάση και η αρχή και του πολιτικού φασισμού και όπως η σύγχρονη ιστορία έχει καταδείξει πάντα μετά από οικονομική κρίση τα ποσοστά της ακροδεξιάς αυξάνονται θεαματικά. Γι΄ αυτό και αρκετές «χρεοκοπημένες» ή πολύ φτωχές χώρες έχουνε δικτατορικά καθεστώτα.
Εν κατακλείδι, η «χρεοκοπία» ας μην σταθεί η αιτία μιας περαιτέρω χειροτέρευσης της ποιότητας ζωής ανθρώπων και θεσμών, αλλά η αφορμή για επαναπροσδιορισμό για έναν πιο κοινωνικό σχεδόν αυτοδιοργανούμενο τρόπο ζωής με όραμα αλλά και πράξη την οικολογική ισορροπία του ταραγμένου ευαίσθητου πλανήτη μας.

* Ο Χρήστος Αναστασόπουλος είναι ηθοποιός-συγγραφέας και ζει μόνιμα στο Βερολίνο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s